Weersinvloeden
Duurzaam onderhoud is beschermen van de woning voor langere periode en is niet iets nieuws, maar tegenwoordig wel meer onder de aandacht. Dit komt omdat mensen tegenwoordig langer blijven wonen in de zelfde woning. Waarvan zelf door slijtage van weer, regen en wind materialen aan vervanging toe komen. Je ziet dan ook grote verschillen als je rond om het huis loopt, wat is de zuid- west- kant en de noord- en oost- kant. De west zijde van de woning waar het vaakst slecht weer (regen en wind) vandaan komt zie je dat daar de zwakkere materialen meer aangetast zijn.
Men kan de levensduur verlengen op twee manieren door goed materiaal te gebruiken en door goed bouwkundig te bouwen. Producten hebben verschillende duurzaamheid maar door ze goed aan te brengen en onderhouden kunnen zwakke of zachte materialen toch nog een lange levensduur geven.
De buitenkant van uw woning mag best nat worden door regen. Dit voorkom je ook nooit maar laat het niet te lang nat blijven. Anders is de kans ook groot dat het water in de spouwmuur gaat zitten en binnen in huis krijg je dan vocht plekken op de muur. Door uw huis te beschermen in welke vorm dan ook voor overvloedig regenwater met name in de herfst voorkom je aantasting van de materialen door algen, mossen en schimmels. Aantasting wat als gevolg kan hebben in de winter, indringing vocht ,bevriezing en gevolg uitzetting en verdrukt bijvoorbeeld het voegmortel.