Metselstenen
Metselstenen zijn er in verschillende kleuren, grote en hardheid.
De structuren kan ook nog eens variëren, de meest voorkomende soort is de handvorm en de vormbak waar bij de vormbak maat preciseer is.
De kleur van de steen wordt mede bepaald door de klei soort.
Er zijn drie soorten klei wat mede de kleur bepaalt.
- (kalk houdende) klei voor de vervaardiging van gele stenen.
- (roodbruine ijzerhoudende) klei voor de roodkleurige stenen.
- (Naturel) klei voor een naturel gekleurde steen. Ook wordt er bij de klei soorten mangaan of kalk toe gevoegd, wat de kleur mede bepaald. Hierdoor ontstaan er ongeveer 140 kleuren bakstenen.
De meest gebruikte formaten stenen zijn.
- Waalformaat
- Dikformaat
- Dik antiek
Enkele exclusieve maten zijn.
- Vechtformaat
- Rijnformaat
- IJsselformaat
Speciale maten (vorm stenen) kunnen natuurlijk ook gemaakt worden aan de hand van een tekening, ook wel profiel stenen genoemd.
Ook zijn verschillende hardheids klasse van stenen het is natuurlijk vanzelf sprekend dat een zachte steen meer water opneemt dan een harde steen. Dat wil niet zeggen dat een zachte steen slechter is als buiten steen. De voegmortel hardheid moet over een stemmen met de steen hardheid. Want als een steen hard is komt al het regenwater op de voegmortel en als de voeghardheid slecht is dan zal deze snel nog verder verslechteren. Gevolg in watering
Andersom, bij een zachte steen neemt dus gelijkmatig ook wat regen water op en de voeg heeft zo dus minder hoge belasting van het water.
Begin